Як вкрасти у міста 320 тисяч гривень. Приклад "роботи" одного з "господарників"
16.10.2020 08:15

Оформлення земельної ділянки,… Здавалось би, з цього починається робота будь-якого приватного підприємця. Звичайно, якщо він має за мету чесно заробляти кошти та сплачувати відповідні податки. А якщо ні?

До міської ради звернувся громадянин - Микола Володимирович Міщенко, з проханням про надання дозволу на розробку технічної документації землеустрою щодо поділу земельної ділянки по вул. Разіна. Однак, ані власного варіанту цього поділу не запропонував, ані членів земельної комісії на ділянку не впустив, аби вони це зробили. Схоже, підприємець думки - діліть як хочете, а оформляти всю ділянку не буду. Але спеціалістів міської ради насторожило інше – все вказує на те, що земельна ділянка активно використовується для ведення господарської діяльності… Гроші підприємець, схоже, заробляє, а сплаченого податку за оренду землі в міський бюджет – нуль.

Володимир Злепко, заступник міського голови: «У заяві зазначено, що даний суб’єкт господарювання хоче поділити земельну ділянку, але відповідних картографічних матеріалів щодо того, як саме має відбуватись поділ земельної ділянки, до заяви не додано. З метою врегулювання даного питання протягом місяця М.В.Міщенка декілька разів запрошували на наради, але їх він проіг­норував.

Навіть якщо би депутати прийняли рішення на користь М.Міщенка – воно б не могло бути реалізованим, адже пот­рібно мати схему поділу земельної ділянки.

Земельна ділянка на сьогоднішній день використовується у повній мірі. У будівлях встановили вікна, по периметру розташовані вулики, вся територія земельної ділянки огороджена.

Міською радою вживаються заходи щодо стягнення заборгованості орендної плати за землю з вказаної ділянки за останні роки. А це – 320 тисяч гривень!»

Міський голова Юрій Бова повідомив ще більше інформації: «З моменту, відколи вказану земельну ділянку було викуплено у «Райспоживспілки», договору оренди так ніхто й не оформив.

Діяльність ведеться, варто лише пог­лянути - скільки вуликів встановлено на території. Тим часом, у міський бюджет жодної гривні не перераховується. Громаді міста щомісячно завдаються збитки.

Навіть бабуся, торгуючи своєю городиною на базарі, має сплатити «містове». А підприємець, ділянка якого займає майже 1,7 Га землі, сам звільнив себе від сплати податку?

Громадянин Міщенко звернувся з питанням щодо розподілу ділянки. Однак, закон має чітке трактування – суб’єкт, який придбав майновий комплекс, має спочатку оформити ділянку повністю, яка була під ним, а лише потім - робити її розподіл.

Та й що ми побачили? На всій ділянці огорожу ніде не переставлено, ніщо не вказує на те, що підприємцю потрібна ділянка меншої площі. Підприємець звернувся з проханням надати дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на земельну ділянку площею 0,4 Га (з 1,67 Га) по вул. Разіна, 32. Хто господарюватиме на іншій ділянці площею 1,2 Га? На її більшій частині міг би хтось зай­матись іншою діяльністю, й робити це у законному руслі. Що натомість?

Членів земельної комісії, які хотіли погодити питання щодо площі, адже підприємець після того, як подав заяву, ігнорував запрошення на засідання земельної комісії у міськраді, на територію підприємст­ва не пустили.. Обстеження, врешті, вдалось зробити лише завдяки спецзасобам – відеозйомці з квадрокоптера.

Ми не проти підприємця, для нас дороге кожне робоче місце, але обманювати міську громаду у такий цинічний спосіб, не заплативши за 4 роки користування майном ані копійки!.. 320 тис грн громада втратила за три роки!

320 тис гривень – це півкіло­метра тротуарної доріжки по якійсь із вулиць міста, або, інший приклад, на рік виділяємо близько 200 тис грн. на встановлення нових дитячих майданчиків по місту.

Аби суб’єкт господарювання вважав свою діяльність чесною і порядною – він би сплачував хоча б за частину ділянки, на яку зараз претендує – за 0,4 Га.

Здається, нас вкотре намагаються ввести в якусь незрозумілу ситуацію. Власник сам ділити ділянку не хоче, якщо поділимо без його участі – він, можливо, не погодиться з таким поділом, і це знову стане причиною для невкладання угоди, та, відповідно, несплати орендної плати за землю.

Не виключаю, що таким чином суб’єкт господарювання навмисно затягує з процесом оформлення земельної ділянки, аби далі щомісяця залишати тисячі гривень у своїй кишені.

Виходить, що одні платять і живуть по закону, сплачують податки, а інші – кладуть гроші собі в кишеню? Якби так вчиняли всі підприємці, як би громада жила та розвивалась, страшно навіть уявити…»

Тож, скоріше за все, міській раді доведеться звертатись до суду щодо відшкодування нанесених підприємцем збитків громаді за 3 останні роки. Щоправда, він ще має час на добровільне стягнення. Що в результаті виграє: порядність підприємця, чи вже закон та чесність суду – дізнаємось трохи згодом.

Серед тростянчан говорять, що дана земельна ділянка, можливо, оформлена на М.Міщенка, як на «підставну особу», а реальний її господар – Микола Мірошниченко (Наш Край).

Тож, чи не на такі «вкрадені» в громади кошти влаштовувались «народні» гуляння з безкоштовним роздаванням страв та горілки на День міста цим «господарником»?..

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...