Тростянецька ОТГ перша за рівнем спроможності в Україні
25.02.2020 17:09

Процес об’єднання територіальних громад перебуває у надактивній фазі, що обумовлено необхідністю завершення в поточному році процесу формування спроможних громад на всій території України. Як і раніше, одним із актуальних питань залишається фінансовий аспект функціонування об’єднаних територіальних громад. За підсумками 2019 року експерти провели чергову оцінку окремих показників фінансової (бюджетної) діяльності об’єднаних громад.

У звіті експерти розширили перелік показників, за якими проводили оцінку громад. Це й обумовлено тим, що для більш комплексної і всебічної оцінки слід аналізувати якомога більшу кількість фінансових показників. Крім того, окремі показники найбільш об’єктивно відображають ситуацію лише після закінчення бюджетного року.

Як і раніше, 806 ОТГ згрупували за критерієм чисельності населення. Крім цього, міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання, для більш коректного порівняння виділили в окрему групу:

  • Група 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів;
  • Група 2 – ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів;
  • Група 3 – ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів;
  • Група 4 – ОТГ з чисельністю населення менше 5 тис. жителів;
  • Група 5 – ОТГ-міста обласного значення.

Тростянецька ОТГ увійшла до 1 групи, де за результатами оцінки експертів посіла 1 місце серед усіх громад з населенням понад 15 тисяч в Україні. Із Сумської області у першій групі присутні ще дві громади. Краснопільська розташувалась на 34 місці, а Кролевецька на 46-й позиції. 

Із повним аналізом можна ознайомитись за посиланням: https://decentralization.gov.ua/

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...