Суд закрив справу в корупційних звинуваченнях міського голови Юрія Бови
03.09.2021 11:39

Сьогодні суддя Тростянецького районного суду Оксана Линник постановила: - провадження в об'єднаній справі про притягнення до адміністративної відповідальності Бови Юрія Анатолійовича закрити на підставі п.1 ч.1 статті 247 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" у зв'язку із відсутністю складу адміністративного правопорушення. 

Нагадаємо, що співробітниками відділу Стратегічних економічних розслідувань в ніч з 17 на 18 червня на Юрія Бову було складено щонайменше 12 протоколів у вчиненні, начебто, корупційних діянь.

Суть справи в тому, що Юрій Анатолійович Бова підписав рішення сесії міської ради та відповідний договір на фінансування ряду місцевих громадських організацій серед яких є і ГО "Спорт Тростянеччини", керівником якої є його син - Руслан Бова.

Учора суд у найменших деталях розглянув усі матеріали даної справи, доказову базу, заслухали остаточну позицію як прокурора, так і сторони захисту.

Після оприлюднених адвокатом відповідача і ним самим аргументованих доказів, стало цілком очевидно, що ні міський голова Юрій Бова, а ні його син Руслан Бова не отримав жодної копійки коштів від договору укладеного міською радою та ГО "Спорт Тростянеччини".

Усі гроші, які були перераховані цій громадській організації були витрачені виключено на дітей: організацію змагань, різноманітні спартакіади, переїзди, закупівлю спортивної форми, інвентаря, придбання нагород тощо. Це чітко підтверджується у документах, які були представлені суду.

Навіть жодної копійки зарплати за свою діяльність Руслан Бова не отримував, працюючи виключно на громадських засадах, роблячи для дітей громади користь. Скромна зарплата нараховувалася лише бухгалтеру, і це теж підтверджують відповідні документи.

Стосовно ж того, чи міг Юрій Бова взагалі не підписати той договір з ГО "Спорт Тростянеччини", то тут взагалі ситуація дуже й дуже очевидна, і вона до найменших дрібниць була обговорена у ході судового засідання, взявши до уваги трактування юридичних матеріалів Президента України, парламентських комітетів тощо.

Так от саме ця справа проти Юрія Бова відкрито доводить, що Закон України "Про місцеве самоврядування" не чіткий, у ньому немає детальних пояснень як діяти міському голові у тих чи інших питаннях, де може бути конфлікт інтересів.

Нагадаємо, що очільник Тростянецької громади того дня у ході сесійного засідання чітко оголосив про конфлікт інтересів, і не брав участь у голосуванні, і тим самим стовідсотково виконав вимоги законів України про місцеве самоврядування та щодо запобігання корупції. А от як діяти поза сесійною залою, поза роботою виконкому - закон не зазначає. Тобто, це є правова колізія.

А найголовніше, що НАЗК надало Тростянецькій міській раді роз'яснення, де сказано, що якщо голова ради особисто не розробляє договір (а робить це колегіальний орган ради - відповідна комісія), особисто не визначає умови договору і особисто не контролює його виконання, то міський голова МАЄ ПРАВО ПІДПИСАТИ ДОГОВІР з тією чи іншою громадською організацією. І жодних юридичних проблем чи суперечностей при цьому не повинно виникати. 

Варто згадати, що на судовому засіданні прокурор назвав "опискою" те, що у всіх дванадцяти протоколах, складених правоохоронними структурами проти Юрія Бови значаться суми на мільйон гривень, а насправді мова йде про трохи більше 100 тисяч гривень. Гарна "описка", коли людині приписують розтрату вже на цілий мільйон гривень, чи не так?

Сьогодні ж суддя Оксана Линник вивчивши усі матеріали справи закрила її у зв'язку із відсутністю складу адміністративного правопорушення. 

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...