Прямі збитки міста Тростянець від російської військової агресії перевищують 3,7 мільярди гривень
14.11.2022 21:28

Тростянець — невелике квітуче містечко неподалік Сум, що активно розвивається та відоме у різних куточках світу. У 2020 році Тростянецька громада очолила рейтинг найуспішніших громад в Україні. Саме ж місто часто називають шоколадною столицею України, адже тут розміщена одна з найпотужніших шоколадних фабрик — Mondelez Ukraine.

З 24 лютого по 26 березня місто потерпало від окупантів та бойових дій. Колони ворожої техніки проходили через нього чи не щодня: зайшовши у Тростянець, саме звідси російські військові атакували Суми та Охтирку. Масштабні обстріли спричинили пошкодження систем електро-, водо- та газопостачання та призвели до гуманітарної катастрофи на початку березня.

Після окупації та боїв у самому Тростянці не залишилося живого місця: більшість будівель понівечені снарядами або внаслідок пожеж, сильно пошкоджена центральна частина міста, а район залізничного вокзалу та автовокзалу навесні був повністю зруйнований. Відступаючи, нелюди розграбували та знищили бісквітний цех шоколадної фабрики. Очевидці кажуть, що росіяни харчувалися печивом та ведмедиками Барні, розвозили продукцію на свої пости. Лишити успішне підприємство у спокої вони не могли, тож спалили та перетворили на руїни…

Загалом за період окупації та бойових дій у місті було пошкоджено 829 будівель із 20 150, з них 89 зруйновані вщент і ще 45 – сильно пошкоджені.

80% будівель, що зазнали руйнувань, — житлові та присадибні. Загальна площа постраждалого житлового фонду складає майже 100 тис. кв. м, а його сукупні прямі збитки експерти KSE Institute попередньо оцінюють у $8,6 млн.

Серед об'єктів соціального значення у місті постраждали кілька знакових:
- Садиба управителя маєтками Леопольда Кеніга – пам’ятка архітектури 1911 року, де була розташована Краснотростянецька науково-дослідна станція;
- Круглий двір та картинна галерея у палаці Голіцина;
- Міська площа 40-ї Армії, розташована біля залізничного вокзалу;
- Сучасна міська лікарня, гордість громади, – постраждали 11 будівель із 15;
- Освітні будівлі – 8 із 21 наявних (школи та дитячі садки);
- А також понад 46 об’єктів торгівлі та сфери послуг.

Значної шкоди російські військові завдали транспортній інфраструктурі – вокзалу та автостанції, і будівлям комунального господарства. Станом на сьогодні ці об'єкти частково відновлені і функціонують.

Сукупні прямі збитки міста Тростянець від російської військової агресії перевищують $104 млн. Ця сума включає попередню оцінку пошкоджених будівель та не враховує збитки місцевого бізнесу і шкоду особистому майну громадян.

Повний аналітичний звіт Rebuildua про руйнування та збитки міста Тростянець доступний за посиланням: https://rebuildua.net/trostyanets 

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...