Президент розпустив раду, вибори - 21 липня
23.05.2019 13:50

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня. Відповідний документ оприлюднено 21 травня на сайті глави держави.

«Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року», - йдеться в Указі.

Згідно з документом, Кабінету міністрів України доручено забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України.

Зазначається також, що цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Так, відповідно до частини другої статті 77 Конституції України, позачергові вибори до Верховної Ради призначаються Президентом України і проводяться в період 60 днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень ВР.

Разом з тим, частини шоста і сьома статті 83 Конституції визначають, що коаліція депутатських фракцій у ВР формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання парламенту, що проводиться після чергових або позачергових виборів, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції. При цьому коаліція вносить пропозиції Президенту щодо кандидатури Прем’єр-міністра та кандидатур до складу уряду.

Водночас, згідно з пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції, Президент має право достроково припинити повноваження Ради, якщо протягом одного місяця у парламенті не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції.

Окрім того, відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції, Президент призначає позачергові вибори до ВР у строки, встановлені цією Конституцією, та припиняє повноваження парламенту у випадках, передбачених цією Основним законом.

Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня (про це читайте на сторінці 2) оголосив про розпуск Верховної Ради.

У вівторок, 21 травня, Зеленський провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...