На пілот з реформування системи екстреної медичної допомоги у 2019 році передбачено 1 млрд гривень
27.03.2019 16:05

З 1 квітня 2019 року у всіх регіонах України розпочнеться модернізація оперативно-диспетчерських служб, а у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та м. Києві стартує пілотний проект щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги (ЕМД).

МОЗ пропонує на розгляд Уряду нову модель надання ЕМД, яка має на меті забезпечити доступне, своєчасне та якісне медичне обслуговування громадян, щоб в критичній ситуації кожен українець оперативно міг отримати необхідну допомогу.

У держбюджеті-2019 на пілот з реформи системи екстреної медичної допомоги передбачено 1 млрд гривень.

Реалізація нової моделі надання ЕМД передбачає співфінансування з місцевих бюджетів за формулою: не більше 75% від визначеної потреби фінансується за рахунок держбюджету, не менше 25% - за рахунок місцевих бюджетів. Оскільки за результатами реформи фінансової децентралізації у регіонах значно підвищилась економічна спроможність та з’явились додаткові ресурси, ця формула є цілком справедливою та дієвою.

Основні нововведення включають оновлення алгоритмів диспетчеризації, створення нової IT-інфраструктури, оновлення обов’язкових протоколів диспетчерів та протоколів командних дій бригад, нові автомобілі і обладнання та ін.

Заступник Міністра фінансів Юрій Джигир детальніше розповів про ключові зміни нової моделі надання ЕМД:

"По-перше, перша допомога у разі невідкладного стану має бути доступною протягом перших 4 хвилин після екстреного випадку – ще до прибуття швидкої.

По-друге, виклики повинні диспетчеризуватись за допомогою сучасного обладнання та нових автоматизованих протоколів.

По-третє, в бригадах ЕМД мають працювати фахівці нового рівня, кваліфікація яких буде перевірятись незалежною агенцією. Здобути новий рівень зможуть всі діючі працівники ЕМД через програму перекваліфікації.

По-четверте, уже в лікарні, госпітальна ЕМД та реабілітація в гострому періоді потребує нових правил: нових підходів до організації госпітальних процесів, зміни застарілих державних будівельних норм, поступового введення вимог до повноцінного надання ЕМД до параметрів визначення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування".

Поступово передбачається поширення розвитку системи ЕМД по всій Україні з урахування проміжних результатів пілотного проекту.

Новий підхід до надання ЕМД став основою проекту Концепції розвитку системи ЕМД на 2019-2023 рр., яка була розроблена МОЗом та днями без зауважень погоджена Мінфіном. Наразі проект готується до розгляду Урядом.

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...