Громади зможуть розпоряджатися та контролювати використання земель
25.02.2021 22:42
Після прийняття законопроекту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» територіальні громади зможуть розпоряджатися та контролювати використання земель.
 
Повідомляється, що комунальною власністю громад стануть усі державні землі за межами населених пунктів (крім земель під об’єктами державної власності).
 
Також територіальні громади зможуть самостійно розпоряджатися цими землями. Вони були позбавлені цього права з 2002 року. Це створює можливість для збільшення доходів у місцеві бюджети, залучення українських інвестицій та формування прозорих правил гри для всіх учасників ринку.
 
Органи місцевого самоврядування на своїй території отримають право здійснювати контроль за самовільним зайняттям земельних ділянок, нецільовим використанням земель та контролювати забур’янення земель, – йдеться у матеріалі.
 
У результаті на місцевому рівні можна вирішити проблему нелегального використання земель, а також забруднення земель, зокрема проблему засмічення територій, створення стихійних та несанкціонованих сміттєзвалищ, тощо. Керівництво громад матиме можливість впливати на осіб, які використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням чи здійснюють самозахоплення землі, не сплачуючи до місцевого бюджету жодних коштів.
 
Такий контроль буде можливим у випадку, якщо громада матиме у штаті своєї ради найме хоча б одного землевпорядника. До прийняття рішення про такий контроль громадою його продовжить здійснювати Держгеокадастр, – повідомляється у матеріалі.
 
Суміжні громади отримають можливість визначити спільні межі за домовленістю між собою. Наразі однією з проблем є невизначеність меж території як сфери поширення юрисдикції громад.
 
Також скасовується погодження Верховною Радою України припинення права постійного користування особливо цінними землями. Раніше для цього потрібно було отримувати погодження парламенту.
 
Звичною практикою стало проведення ґрунтових обстежень із наданням у результаті висновку про те, що особливо цінні землі такими насправді не є. Тому громади мають отримати право самостійно вирішувати ці питання в рамках своїх територій.
 
Крім того з’явиться можливість затверджувати детальні плани території не тільки у межах, а й за межами населених пунктів. Ця документація визначає принципи планувально-просторової організації забудови у межах громади, потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місце їх розташування; доцільність, обсяги, послідовність реконструкції забудови; систему інженерних мереж; порядок організації транспортного і пішохідного руху; порядок комплексного благоустрою та озеленення, потребу у формуванні екомережі; межі прибережних захисних смуг і пляжних зон водних об’єктів тощо. Це важливі і ключові питання, які має вирішувати місцева влада для покращення умов життя жителів громад.
 
У результаті перелічених змін у громад буде реальна можливість не лише збільшувати надходження до бюджетів, формувати пропозиції для залучення інвестора та ведення бізнесу, а й резервувати перспективні для розвитку громад території, контролювати ефективність використання земельних ресурсів, – підсумовують автори публікації.
 
Припиниться роздавання землі стороннім особам без урахування інтересів населення громад.

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...