Досягнення у громаді – теж «Зрада»?
19.04.2019 10:48

Навколо тільки й чути про зраду… Й такі, часто далекі від істини твердження, настільки глибоко осіли у душах розчарованих, здається, в усьому українців, що ті ніби відмовляються бачити зміни навколо, яким б позитивними для країни та її населення вони не були… Все тут і зараз, все відразу – на другий день після анонсованих змін, більше не чекати - ні року, ні дня…

Українців змінили кілька Майданів, але разом із тим вони стали нетерплячішими. Якщо вигравати війну – то вже сьогодні, ну то й що, що проти знищуваної багатьма роками української армії та її оборонпрому зараз протистоїть одна з наймогутніших армій світу; якщо йти в Європу, то «даєш Європу вже сьогодні!». І дарма, що й деякі європейські країни витратили не одне десятиліття, аби стати повноцінною складовою європейської спільноти: не лише територіально, а й за рівнем життя.

Яскравим прикладом таких «змін» є й ми – мешканці Тростянецької ОТГ: міський бюджет завдяки реформі децентралізації зріс учетверо, але, будь ласка, міський голово, міська радо - зробіть у місті все і відразу! Ну то й що, що на це потрібно було б витратити бюджет не у чотири, а разів у 20-30 більший. Ремонтуєте заклади медицини, освіти – це, звичайно, добре, але де відремонтовані дороги, побудовані тротуари, фонтани…
Кількість «диванних» експертів та критиків зростає чи не щодня, й все позитивне, що має місце у громаді, ними відкидається, ніби є неканонічним. Ну то й що, що раніше не робилося й десятої частини від того, чого вдається досягати сьогодні в нових «децентралізаційних» умовах. «Зрада, навколо зрада…»: чого нам не зроби – душа все одно не рада…

До гарного надто швидко звикаємо…

Рік тому міська рада, отримавши на свій баланс районну лікарню, прийняла рішення не лише зберегти медичний заклад, аби й далі обслуговувати всіх мешканців району, а ще й відремонтувати та модернізувати її відділення. Таким було принципове рішення міського голови Юрія Бови, яке підтримали і депутати, і більшість тростянчан. Тростянецька ОТГ активно включилась у реформування медичної галузі у громаді...

І маємо ряд досягнень: капітально відремонтовано терапевтичне відділення, рентген-кабінет та лабораторію, де відвідувачі лікарні проходять дослідження на найсучаснішому медичному обладнанні.

На завершальному етапі ремонт акушерсько-гінекологічного відділення, яке займатиме весь другий поверх будівлі стаціонарних відділень лікарні. До кінця квітня планують відкрити першу частину відділення - гінекологічне. Воно, як і терапевтичне, матиме не лише сучасний ремонт, а й обладнання, якісні меблі. На ці потреби буде витрачено близько 8 млн грн.

Як не згадати, що без реформи децентралізації місто мало лише 7 млн грн на забезпечення питань благоустрою та утримання комунальної сфери. А зараз отримали можливість вкладати значно більші кошти лише у ремонт лікарні.

Не кажучи вже про те, що на цьому міська рада зупинятись у цьому році не збирається, адже попереду ремонт неврологічного й інфекційного відділень, утеплення будівлі стаціонарних відділень лікарні. Й це теж успіх у медичній галузі Тростянецької ОТГ, якого вдалось досягти завдяки децентралізації. Адже саме об’єднаним громадам зараз на вигідних умовах надаються кредити. Завдяки цьому на термомодернізацію лікарні протягом року буде витрачено близько 15 млн. грн.!

Цього вдається досягати нелегко, витрачаючи колосальні кошти з міського бюджету, маючи підтримку області і держави. Ці кошти доводиться відривати від інших нагальних потреб: ремонту доріг чи прибудинкових територій, придбання більшої кількості комунальної техніки чи заміни водомереж тощо. Бо влада міста бачить потребу у забезпеченні населення наданням якісних медичних послуг.
І це лише один із прикладів…

…того, як зміни у державі, які помічати сьогодні немодно, мають вплив і на нашу громаду.
Хто розуміє це краще, ніж голова Тростянецької ОТГ Юрій Бова, який переконаний, що реформи не можна зупиняти.

- Переконаний, що ті реформи, які запущені сьогодні у країні, треба продовжувати, удосконалювати. Обов’язково треба завершити реформу децентралізації, аби нею в Україні було охоплено не 60% країни, а стовідсотково. Включаючи й сільські ради Тростянецького району.
Реформа має далі йти до кожного міста, до кожного села, з передачею повноважень та фінансових ресурсів на їхнє здійснення, аби структурні реформи нарешті змінили життя українців в усіх інших сферах. – Зазначає Ю.А.Бова.

Не однією медициною…

Так, левова частка міського бюджету витрачається на ремонт і утримання лікарні. Але не можна сказати, що у інших сферах життя громади при цьому залишається неповноцінним. 

Завершується будівництво нового футбольного поля

На стадіоні імені В.П. Куца продовжується будівництво нового футбольного поля зі штучним покриттям 60х40м. Будівельники вийшли на фінальний етап робіт - вкладання штучного газону та встановлення освітлення.

Нагадаємо, що в кінці 2018 року Тростянецька міська рада приймала участь у державній програмі з будівництва футбольних майданчиків та отримала співфінансування у розмірі 3,5 млн. грн. на покладання нового футбольного поля зі штучним покриттям 60х40м. Ще 1,1 млн. грн. виділено із бюджету громади.

Зручної дороги до школи

Приємним подарунком для школярів, вчителів та батьків школи №2 стало облаштування пішохідної доріжки біля навчального закладу. Це не лише комфортно та зручно для мешканців цього мікрорайону, а й насамперед безпека учнів, які щодня ходять на навчання.

У міському бюджеті на 2019 рік на будівництво та ремонт тротуарів передбачено 491 тисяч гривень.

Майбутнім першокласникам і не тільки

У школі № 5 завершені роботи з капітального ремонту класної кімнати для майбутнього першого класу. Роботи тривали протягом місяця: було замінено підлогу, вирівняні та пофарбовані у сучасні кольори стіни, замінене старе освітлення на сучасне енергоефективне, встановлені жалюзі. У новій класній кімнаті буде зручно та безпечно навчатися і спілкуватися маленьким школярам. Наступний етап - це створення мотивувального та креативного дизайну, що відповідає осередкам освітнього простору НУШ.

Не менше уваги у закладах освіти приділяється і учням інших класів. Для формування мотивів навчальної діяльності вчителі природничих дисциплін школи № 5 отримали можливість використовувати на уроках програмне забезпечення MozaBook, яке було придбано Тростянецькою міською радою.

Використання інтерактивних 3D-сцен, освітніх відео, яскравих зображень природних об’єктів та цікавих завдань сприяє збагаченню учнів необхідною інформацією, робить навчання дійсно надзвичайно захоплюючим, що в свою чергу дає можливість стимулювати пізнавальну активність школярів, а це є ключовою запорукою підвищення якості їхніх знань.

Харчоблоки допомагатимуть заощаджувати

На плитах для приготування їжі у харчоблоках 4-х із шкіл нашої громади встановлено 28 енегозберігаючих конфорок. Раніше 32 такі конфорки було встановлено у дитячих садочках, що дозволило за 5 місяців їхньої експлуатації зекономити на оплаті за електроенергію 49 тис. грн.!

Ремонту дороги чекати до свят?

Поточний (ямковий) ремонт Тростянецької ділянки Національної траси Н-12 Суми-Полтава розпочала бригада Климентіської філії ДП «Сумський облавтодор», але роботі дорожників завадила дощова погода. Тож, вибоїни на державній трасі продовжать зникати тільки після того, як повернеться суха погода. Планується, що за таких умов завершити поточний ремонт, який здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, вдасться до травневих свят.

Дощі не дозволяють ремонтувати і дороги комунальної власності. Бригада ТОВ «Шляхбуд Тростянець» встигла провести поточний дрібний ремонт дороги по кількох із запланованих вулиць. Ним будуть охоплені дороги місцевого значення по вул. Пам’яті, Миру, Л. Татаренка, Кеніга, Заводська, Нескучанська, Луніна, Благовіщенська, Відродження, Комарова, Грушевського, Нескучанска та інші.

На поточний дрібний ремонт доріг в міському бюджеті передбачено 650 тис. грн., на поточний середній ремонт доріг – 1,2 млн. грн. Окрім того, 195 тис. грн. закладено в бюджеті на поточний рік на ремонт дороги на Лучку, 99,6 тис. грн. - на поточний ремонт дороги в с. Зарічне.

Важливо, що не залишилося поза увагою Сумської ОДА звернення міського голови Тростянецької ОТГ Юрія Бови щодо виділення коштів з обласного бюджету на ремонт доріг по вулицях Гаївська та Славгородська. На ремонт дороги по вул. Гаївській виділено 1 млн. грн, на дорогу по вул. Славгородській - 1,5 млн. грн.!

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...