Члени Ради та Правління Асоціації об’єднаних територіальних громад з робочим візитом прибули до Польщі
16.09.2019 14:46

Метою візиту є вивчення діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування Польщі та принципів їхнього функціонування. Тростянецьку міські ОТГ представляє міський голова Юрій Бова.

Вже 27 років у Польщі діє Закон про роботу спільної Комісії Уряду та місцевого самоврядування. Вона є своєрідним форумом для обміну думок, позицій та ідей щодо нормативно-правових актів, стратегічних документів, які стосуються ключових питань функціонування держави та національних програм. Комісія щомісяця ухвалює від 40 до 100 рішень.

Сторону Ради міністрів Польщі представляє 12 міністрів, а місцевого самоврядування – представники шести загальнопольських організацій (Союз польських міст, Асоціація сільських ґмін, Унія метрополій, Асоціація польських повітів, Асоціація містечок, Асоціація воєводств).

«Представники різних рівнів місцевого самоврядування окремо обговорюють та готують спільну позицію для представлення її на засіданні Комісії, яка збирається раз на місць. У більшості випадків нам вдається дійти спільного бачення. Періодично запрошуємо на засідання практиків з різних сфер (лікарів, підприємців тощо). Їх думка для нас дуже важлива, адже допомагає більш фахового відстоювати інтереси місцевого самоврядування на державному рівні», - розповідає Марек Вуйчік, уповноважений Правління із законотворчих питань, Союз польських міст під час зустрічі з українською делегацією.

Важливо, що нормативно-правовий акт, який не проходить погодження спільної Комісії Уряду та місцевого самоврядування може бути оскаржений в Конституційному суді. Також польська Конституція чітко регламентує, що делеговані місцевому самоврядуванню повноваження повинні забезпечуватися відповідними коштами з державного бюджету.

Асоціація об'єднаних територіальних громад

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...