25 листопада виповнюється 200 років із дня народження Леопольда Кеніга
25.11.2021 20:09

Леопольд Кеніг - цукрозаводчик, один з найзаможніших підприємців Російської імперії, етнічний німець. 

У 1870-х роках Леопольд Кеніг став власником двох цукрових і одного рафінадного заводів у Тростянці. У цій місцевості також розташовувалися його паркетна фабрика, винокурний завод і фабрика з виробництва в'язального паперу. Кеніг отримав дозвіл губернатора на проведення у своєму маєтку електрики; будують дизельну електростанцію. Саме за його клопотання через деякий час залізниця проходить через центр маєтку — саме так виникла станція Смородине, яка діє донині. У 1881 році в маєтку з'явилася власна телефонна станція, ще через три роки — почала працювати нова лікарня.

У ХХ ст. в приміщенні цукрового заводу розташувалася шоколадна фабрика «Україна». Починаючи з 1995 року, фабрика входить до складу компанії «Крафт Фудз Україна» (сучасна Монделіс Україна). 

У 2009 році у Тростянці навпроти шоколадної фабрики відкрито пам'ятник Леопольду Кенігу. Пізніше вулицю яка веде до шоколадної фабрики названо в честь видатного цукрозаводчика. Із 23.11 по 28.11.2021 о 19:30 телеканал TVT презентує показ документальних фільмів про життя та діяльність Леопольда Кеніга До 200-річчя з дня народження Леопольда Кеніга, відомого цукрозаводчика, мецената кінця ХІХ ст.

 

Популярні новини

Коментарі

Завантаження...